7 tuinplanten die goed tegen zon én droogte kunnen (2024)

Ga naar de inhoud

RTL Wonen

Door

Tosca Walstock

We hebben al heel wat droge, zomerse dagen achter de rug. De één houdt er van en de ander vindt het vreselijk. Net als bij planten. Een groot deel van de tuinplanten heeft het momenteel zwaar te verduren, maar gelukkig zijn er ook heel wat planten die wél tegen een warm stootje en weinig regen kunnen. Wij hebben een lijst gemaakt van planten die zich goed kunnen weren tijdens de warme dagen!

1. Lavendel

De geliefde paarse kleur in combinatie met de heerlijke geur van de bloemen maakt de Lavendel een populaire plant. Bovendien kan Lavendel goed tegen het Nederlandse zomerklimaat en is bestand tegen droge periodes. Plant de Lavendel in de volle zon in een zandgrond en hij zal helemaal tevreden zijn. Daarnaast trekt de plant veel bestuivende insecten aan.

Staat de lavendel in een pot? Dan kun je – bij uitblijven van regen – het beste twee keer per week water geven. Staat de plant in de volle grond, dan hoef je 'm alleen water te geven als het erg warm en droog is. Het is bij het aanplanten overigens wél extra belangrijk dat je 'm meteen een flinke slok water geeft.

2. Zonnekruid (Helenium)

De bloemen van de Zonnekruid hebben een mooie, opvallende kleur die kan variëren van knaloranje tot roodbruin. De plant bloeit van juli tot september. Het is een echte zonaanbidder die het liefst in de volle zon staat maar het ook in de halfschaduw kan overleven. De plant staat in dit lijstje omdat 'ie goed tegen droogte kan, maar in dit geval betekent dat ook dat de plant écht niet van nattigheid houdt. Zorg er dus voor dat het water goed weg kan lopen, want met een drijfnatte grond maak je de plant niet blij!

3. Prikneus (Lychnis coronaria)

Zoek je nog een plant om die ene plek in de zon, op het zuiden op te vullen? Dan is de Prikneus een goede keus. Hij verlangt een zonnige plek en droge bodem. De plant krijgt in juni en juli prachtige, karmijnrode, witte of roze bloemen met kroonblaadjes.

4. Muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus)

Deze plant staat ook wel bekend als het Mexicaanse Madeliefje. En juist die Mexicaanse afkomst zorgt ervoor dat dit plantje goed bestand is tegen hitte en droogte. De bloemen zijn wit en roze die van juni tot en met augustus tevoorschijn komen. Daarnaast kan deze plant ook in potten groeien én tegen de muur klimmen.

5. Roze hemelsleutel (Sedum spectabile)

Ook de Roze hemelsleutel is een echte liefhebber van zon en droogte. In augustus en september komt deze plant in bloei te staan en ontwikkelt hij stervormige bloemetjes die roze, wit, geel, rood of zelfs bruin kunnen zijn. De bloemen trekken veel vlinders aan waardoor je tuin in de zomerperiode nog fleuriger wordt! De dikke bladeren slaan water op voor droge periodes, waardoor deze plant prima een tijd droog kan staan.

Lees ook dit artikel eens! Dit is op warme dagen het beste tijdstip om je tuinplanten water te geven

6. IJsbloem (Delosperma cooperi)

De IJsbloem kan zich goed weren tegen droogte. Hij is geen fan van veel regen, dus geef hem een plek waar het water goed kan wegspoelen. In de bloeiperiode krijgt deze plant sierlijke bloemen in het paars of oranje. De IJsbloem heeft veel zon nodig om het goed te doen, dus zet hem op een plek gericht op het zuiden.

7. Kattenkruid (Nepeta nervosa)

Van juni tot en met september krijgt deze plant prachtige, blauwe bloemen. De Nepeta nervosa houdt van een plek met veel zonlicht en kan goed tegen droogte en weinig water. In de winter moet je deze plant wel beschermen tegen overtollig regenwater en sneeuw. Pas daarnaast op met deze plant als je een kat in huis hebt, die zijn vaak geneigd om van de bloemen te snoepen.

Lees ook: Veel schaduw in de tuin? Deze planten doen het er goed!

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Tuin Deze struiken en bomen kun je het beste in februari al snoeien
RTL Wonen Waarom je blauweregen in voorjaar én zomer moet snoeien
RTL Wonen Zo verjaag je mollen gemakkelijk en diervriendelijk
RTL Wonen Waarom je juist in februari nog een fruitboom plant
Tuinieren Lentekriebels? Dit kun je in februari al doen in de (moes)tuin
Tuin Deze bomen en struiken kun je het beste in januari al snoeien
7 tuinplanten die goed tegen zon én droogte kunnen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 5509

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.