The Gunpowder Plot Feiten voor kinderen The Gunpowder Plot Feiten voor kinderen (2024)

Inhoudsopgave

  • King James, ik en het parlement waren het doelwit van een katholiek complot in 1605.
  • Het buskruitcomplot had tot doel beide leiders op te blazen en het protestantse leiderschap te verdrijven door hen te vervangen door het rooms-katholicisme.
  • Vroeg in de ochtend werd een van de rebellen gevonden in de kelder van het parlement. Hij droeg vaten buskruit.
  • Fawkes en andere mannen die bij het complot betrokken waren, werden berecht wegens verraad. Ze werden geëxecuteerd voor deze misdaad.

Het buskruitcomplot was een plan om de koning en het parlement op te blazen. Het plan is mislukt.

Koning James I kwam uit Schotland. Toen zijn voorganger, koningin Elizabeth, stierf, maakte de Church of England zich los van Rome.

Katholieken waren teleurgesteld toen duidelijk werd dat Jacobus de religieuze situatie in Engeland niet zou veranderen.

Het complot begint

De samenzweerders vonden dat ze goed bezig waren. Ze wilden van ketterij afkomen en de ware religie terugbrengen. De samenzweerders waren mogelijk ook boos omdat sommige katholieken werden geëxecuteerd.

Vijf mensen besloten het House of Lords op te blazen. Robert Catesby, Thomas Winter, Thomas Percy, John Wright en Guy (of Guido). Later voegden ze Robert Keyes toe.

De ontploffing was gepland voor de dag dat de King, Lords en Commons allemaal in de Lords Chamber zouden zijn.

Het plot wordt dikker

De samenzweerders reden een tunnel naar het House of Lords. Ze deden het door hout en palen te gebruiken om het huis overeind te houden.

Onder de Lords was Chamber een kolenkelder, waar ze van plan waren een holte te maken.

Tegelijkertijd sloegen samenzweerders twintig vaten poeder op in een huis in Lambeth. Ze waren van plan om het 's nachts op een boot naar Westminster te brengen.

Om na de explosie echter een bevriende regering te hebben, werden plannen opgesteld om de troonopvolger te vinden. De kroonprins en prinses waren kinderen.

Gedurende deze tijd moesten samenzweerders groeien. Toen planden ze de explosie voor 5 november.

Het plan eindigde toen Guy Fawkes de lonten moest aansteken. Hij zou toen per boot naar het vasteland van Europa moeten ontsnappen.

De ontdekking van het perceel

Het was erg moeilijk voor de samenzweerders om een ​​geheim te bewaren omdat veel mensen het wisten.

Volgens het officiële verslag kwam het complot aan het licht toen een vreemde anonieme brief arriveerde bij Lord Monteagle, een katholiek, die hem aanspoorde om de staatsopening niet bij te wonen.

We weten niet of de brief echt was, niet afkomstig van een medekatholiek, of vervalst door iemand van de regering.

Op 4 november werd een eerste huiszoeking gedaan door Lord Monteagle en de Lord Chamberlain. Ze vonden Guy Fawkes met het hout en de kolen die Percy had verstrekt om de vaatjes kruit te bedekken die werden gebruikt om het Parlement op te blazen.

De mannen doorzochten om middernacht met een groep mensen de kelder. Daar vonden ze het buskruit. Even later arresteerden ze Fawkes.

Fawkes' lantaarn

Guy Fawkes droeg een ijzeren lantaarn toen hij werd gearresteerd in de kelders onder de Houses of Parliament. De lantaarn was door Robert Heywood aan de universiteit van Oxford geschonken. Hij was er verantwoordelijk voor dat mensen zich aan de regels hielden.

Zijn broer, Peter Heywood, ging met Sir Thomas Knyvett naar de kelder. Hij vond de lantaarn en nam hem weg van Guy Fawkes toen hij probeerde het buskruit op te blazen.

Ralph Ewens, griffier in het Huis, maakte een aantekening van de gebeurtenis en er staat (in modern Engels):

Gisteravond werd de Eerste Kamer doorzocht door Sir Thomas Knyvett, en daar werd een Johnson, dienaar van de heer Thomas Percy, aangehouden, die 36 vaten buskruit in de kluis onder de Tweede Kamer had geplaatst met de bedoeling deze en het hele gezelschap op te blazen wanneer ze hier zouden moeten verzamelen.

Arrestatie en executies

Fawkes werd voor de staatssecretaris en koning James gebracht. Hij beantwoordde hun vragen over zijn mede-samenzweerders niet.

Toen hem werd gevraagd wat Fawkes in de kelders aan het doen was, antwoordde hij met een stoutmoedig antwoord:

Ik wil de Schotse koning en zijn Schotse heren terugblazen naar Schotland.

Hij vond het jammer dat hij faalde. James I vond het niet leuk, maar hij zei dat de verrader een "Romeins besluit" had.

De mensen die hem hielpen, waren misschien niet geheim. Allen, behalve Robert Winter, werden op 12 november vermoord of gearresteerd.

Er waren veel mensen bij het complot betrokken. Sommigen vertrokken en waren gedood, maar sommigen bleven en werden naar de Tower of London gebracht.

Alle mensen zouden waarschijnlijk het slachtoffer zijn geweest van veel martelingen, wat in die tijd vaak gebeurde. Maar het werd nooit officieel gesanctioneerd door de Engelse wet.

Op 5 november was er grote vreugde in Londen. Ze hadden ook Thanksgiving-dag op de volgende zondag (10 november).

De mensen die werden beschuldigd van hoogverraad kregen een proces. Ze pleitten onschuldig, maar werden schuldig bevonden en ter dood veroordeeld.

De executies voor deze groep omvatten een onthoofding. Ze zetten de hoofden op verschillende plaatsen in Londen, Engeland.

Iemand schreef over de dood van Fawkes met deze woorden:

Als laatste kwam de grote duivel van allemaal, Guy Fawkes, alias Johnson, die het buskruit in brand had moeten steken. Omdat zijn lichaam zwak was van de marteling en ziekte, was hij nauwelijks in staat om de ladder op te gaan, maar met veel gedoe, met de hulp van de beul, ging hij hoog genoeg om zijn nek te breken bij de val.

Hij hield geen woord, maar met zijn kruisen en nutteloze ceremonies maakte hij zijn einde aan de galg en het blok, tot grote vreugde van alle toeschouwers dat het land was geëindigd van zo'n slechte schurk.

Herdenking van het perceel

Op 5 november steken mensen vuurwerk af en steken ze vreugdevuren aan. Het wordt Firework Night, Bonfire Night of Guy Fawkes Day genoemd.

Er werd een wet aangenomen om elk jaar op 5 november een dankdag te maken.

Op 5 november 1605 vierden mensen in Londen de nederlaag van een complot. Dit deden ze door vuren aan te steken en feest te vieren op straat.

Veel feesten vinden plaats op dezelfde datum. Mensen beginnen deze vieringen elk jaar te vieren en na verloop van tijd is het voor sommige mensen een traditie geworden. In Noord-Ierland wordt deze dag echter niet gevierd.

Gezinnen in Groot-Brittannië steken graag rond 5 november vuurwerk af. Sommige mensen maken jongens (beeltenissen) van oude kleren gevuld met krantenpapier, en soms zetten ze er maskers op. Deze worden op 5 november op het vreugdevuur verbrand.

In de 19e eeuw werd 'man' gebruikt om te verwijzen naar mensen die zich vreemd kleedden. In de 20e eeuw werd het in Amerika in jargon gebruikt om elke mannelijke persoon aan te duiden.

Sommige steden en instellingen hebben vuurwerkshows. Maar mensen doen dit op kleinere schaal in achtertuinen door het hele land.

Op sommige plaatsen zijn er processies, zoals Lewes en Battle in Sussex. Kinderen laten de beeltenissen van Guy Fawkes zien om geld in te zamelen voor vuurwerk.

The Gunpowder Plot Feiten voor kinderen The Gunpowder Plot Feiten voor kinderen (1)

Kinderen zingen soms:

Onthoud Onthoud,

de vijfde november

Buskruitverraad en complot

We zien geen reden

Waarom buskruitverraad

Zou ooit vergeten moeten worden!

In de jaren 1890 droegen jongens in East Essex oude hoeden en jassen bedekt met papier. Ze bedekten hun gezichten ook met kolen om ze donker te maken. Dan zongen ze een rijm met nog een couplet:

Dit is de dag dat ze het bedachten

Om de koning en het parlement levend op te blazen

Door Gods grote genade werden ze meegenomen

Met een langzame lont en een donkere lantaarn

Roep jongens, roep jongens,

God redt de koningin

Penny voor de jongens

Vandaag de huizen van het parlement doorzoeken

Vandaag de dag worden de Houses of Parliament nog steeds doorzocht. De Yeomen of the Guard doen dat vóór elke staatsopening. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat niemand zich in de kelders verstopt. Maar het is voor de show en niet voor serieuze antiterrorisme-voorzorgsmaatregelen.

Sommige mensen denken dat er geen staatsopening zal zijn op 5 november, maar dat is niet waar. Zo was de Staatsopening op 5 november 1957.

Wie was Guy Fawkes?

The Gunpowder Plot Feiten voor kinderen The Gunpowder Plot Feiten voor kinderen (2)

Guy Fawkes werd geboren in York. Zijn vader was advocaat en protestant. De moeder van Guy had een katholiek gezin, maar ze hielden dit verborgen.

In die tijd was het gevaarlijk om katholiek te zijn. Er waren veel complotten en opstanden tegen Elizabeth I onder leiding van katholieken. Als priesters werden betrapt op het leiden van geheime diensten, werden ze gemarteld en geëxecuteerd.

Guy bekeerde zich tot het katholicisme. Hij wist dat de gevaren er waren, maar toch deed hij het.

Guy Fawkes reisde op 21-jarige leeftijd naar Europa om voor het katholieke Spanje te vechten tegen de protestantse Nederlandse hervormers.

Guy Fawkes ontmoette een Engelsman die zich wilde aansluiten bij een groep katholieke samenzweerders. Ze waren in Spanje.

Vrome Fawkes was een dappere en bekwame man. Hij en een andere man gingen naar Engeland, waar de nieuwe koning James I aan de macht was gekomen.

Hij werd gekozen vanwege zijn belegeringsvaardigheid, wat goed was omdat de mensen in Londen hem niet kenden.

In het eerste deel van het verhaal en tijdens het eerste deel van zijn verhoor gebruikte hij een alias. Fawkes zou hebben gezegd dat hij het buskruit zou hebben afgevuurd. Hij zei het toen Knyvett hem ontdekte. De waarheid is dat hij buiten was.

Bronnen

The Gunpowder Plot Feiten voor kinderen The Gunpowder Plot Feiten voor kinderen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5403

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.