Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (2024)

In veel gebieden zijn niet-essentiële orthopedische ingrepen die vanwege COVID-19 waren uitgesteld, hervat. Ter informatie:Vragen en antwoorden voor patiënten met betrekking tot electieve chirurgie en COVID-19. Voor patiënten van wie de ingreep nog niet is verzet:Wat te doen als uw orthopedische operatie wordt uitgesteld.

Dit artikel geeft informatie over operaties voor eeltknobbels. Voor meer algemene informatie:Eeltknobbels.

De meeste mensen met eeltknobbels vinden pijnverlichting met eenvoudige behandelingen om de druk op de grote teen te verminderen, zoals het dragen van bredere schoenen of het gebruik van kussentjes in hun schoenen. Als deze maatregelen uw symptomen echter niet verlichten, kan uw arts een bunion-operatie aanbevelen.

Er zijn verschillende soorten operaties om een ​​bunion te corrigeren. Het terugbrengen van de grote teen naar de juiste positie kan het opnieuw uitlijnen van botten, ligamenten, pezen en zenuwen met zich meebrengen.

Bent u een kandidaat voor chirurgie?

Over het algemeen geldt dat als uw bunion niet pijnlijk is, u geen operatie nodig heeft. Hoewel eeltknobbels in de loop van de tijd vaak groter worden, raden artsen geen operatie aan om te voorkomen dat eeltknobbels erger worden. Veel mensen kunnen de progressie van een bunion vertragen met de juiste schoenen en andere preventieve zorg, en de bunion veroorzaakt nooit pijn of andere problemen.

Het is ook belangrijk op te merken dat bunion-operaties om cosmetische redenen niet mogen worden uitgevoerd. Na de operatie is het mogelijk dat er aanhoudende pijn ontstaat in de aangedane teen, ook al was er voorafgaand aan de operatie geen bunionpijn.

Goede kandidaten voor bunionchirurgie hebben gewoonlijk:

  • Aanzienlijke voetpijn die hun dagelijkse activiteiten beperkt, waaronder wandelen en het dragen van redelijke schoenen. Ze kunnen het moeilijk vinden om meer dan een paar blokken te lopen (zelfs in sportschoenen) zonder noemenswaardige pijn.
  • Chronische ontsteking en zwelling van de grote teen die niet verbetert met rust of medicijnen
  • Teenmisvorming - het naar binnen drijven van de grote teen naar de kleinere tenen, waardoor de tenen elkaar kunnen kruisen.

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (1)

(Links)Een bunion die is uitgegroeid tot misvorming waarbij de grote teen de tweede teen kruist.(Rechts)Een röntgenfoto van dezelfde bunion laat zien hoe ver de botten uit de lijn liggen.

Gereproduceerd van Wagner E, Ortiz C: Proximale Oblique Sliding Closing-wedge Osteotomie voor groothoek Hallux Valgus. Orthopedische Kennis Online Journal: Vol 12, No 4, 4/1/2014; Geraadpleegd op 4 december 2015.

  • Teenstijfheid - het onvermogen om de grote teen te buigen en recht te trekken
  • Het niet verkrijgen van pijnverlichting bij verandering van schoeisel
  • Het niet verkrijgen van pijnverlichting van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen en naproxen. De effectiviteit van NSAID's bij het beheersen van teenpijn varieert sterk van persoon tot persoon.

gerelateerde artikelen

Herstel Pijn behandelen met medicijnen na orthopedische chirurgie Behandeling Patiënten zijn belangrijke leden van het zorgteam

Beslissen om een ​​bunionoperatie te ondergaan

Na een bunion-operatie hebben de meeste patiënten minder voetpijn en zijn ze beter in staat om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten.

Houd er bij het verkennen van bunion-chirurgie rekening mee dat zogenaamde "eenvoudige" of "minimale" chirurgische procedures vaak ontoereikende "snelle oplossingen" zijn die meer kwaad dan goed kunnen doen. Hoewel veel bunionprocedures op dezelfde dag worden uitgevoerd zonder ziekenhuisopname, is een lange herstelperiode gebruikelijk. Het duurt vaak tot 6 maanden voor volledig herstel, met vervolgbezoeken aan uw arts die soms tot een jaar nodig zijn.

Het is erg belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over bunion-operaties. Bij een bunion-operatie kunt u bijvoorbeeld geen kleinere schoenmaat of smalle, spitse schoenen dragen. Het is zelfs mogelijk dat u het soort schoenen dat u de rest van uw leven draagt, moet beperken.

Als u een bunion-operatie overweegt, aarzel dan niet om uw arts vragen te stellen over de operatie en uw herstel. Enkele voorbeelden van nuttige vragen die u kunt stellen zijn:

  • Wat zijn de voordelen en risico's van deze operatie?
  • Wat zijn de mogelijke complicaties en hoe groot is de kans dat ze optreden?
  • Hoeveel pijn zal er zijn en hoe zal het worden beheerd?

Zorg ervoor dat u de antwoorden van uw arts opschrijft, zodat u ze op een later tijdstip kunt onthouden. Het is belangrijk om zowel de potentiële voordelen als de beperkingen van bunionchirurgie te begrijpen.

Chirurgische procedures

Over het algemeen zijn de gemeenschappelijke doelen van de meeste bunionoperaties:

  • Het opnieuw uitlijnen van het metatarsofalangeale (MTP) gewricht aan de basis van de grote teen
  • Pijn verlichten
  • Corrigeren van de misvorming van de botten die de teen en voet vormen

Omdat eeltknobbels variëren in vorm en grootte, zijn er verschillende chirurgische procedures die worden uitgevoerd om ze te corrigeren. In de meeste gevallen omvat een bunion-operatie het corrigeren van de uitlijning van het bot en het repareren van de zachte weefsels rond de grote teen.

Uw arts zal met u praten over het type operatie dat uw bunion het beste zal corrigeren.

Herstel van de pezen en ligamenten rond de grote teen

In sommige gevallen kunnen de zachte weefsels rond de grote teen aan de ene kant te strak zitten en aan de andere kant te los. Hierdoor ontstaat een onbalans waardoor de grote teen naar de andere tenen afdrijft.

Chirurgie kan de losse weefsels verkorten en de strakke weefsels verlengen. Dit wordt zelden gedaan zonder enige vorm van uitlijning van het bot, een zogenaamde osteotomie. In de meeste gevallen is de correctie van zacht weefsel slechts een deel van de gehele bunion-correctieprocedure.

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (2)

Osteotomie

Bij een osteotomie maakt uw arts kleine sneetjes in de botten om het gewricht opnieuw uit te lijnen. Nadat het bot is doorgesneden, repareert uw arts deze nieuwe breuk met pinnen, schroeven of platen. De botten zijn nu rechter en het gewricht is in balans.

Osteotomieën kunnen op verschillende plaatsen langs het bot worden uitgevoerd om de misvorming te corrigeren. In sommige gevallen wordt, naast het doorsnijden van het bot, een klein stukje bot verwijderd om voldoende correctie te bieden om de teen recht te trekken.

Zoals hierboven besproken, worden osteotomieën normaal gesproken uitgevoerd in combinatie met procedures voor weke delen, omdat beide vaak nodig zijn om de uitlijning van de grote teen te behouden.

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (3)

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (4)

Röntgenfoto's genomen van de bovenkant en de zijkant van de voet tonen een bunion gecorrigeerd met osteotomie.

Artrodese

Bij deze procedure verwijdert uw arts de artritische gewrichtsoppervlakken en brengt vervolgens schroeven, draden of platen in om de oppervlakken bij elkaar te houden totdat de botten genezen. Artrodese wordt vaak gebruikt voor patiënten met ernstige bunions of ernstige artritis, en voor patiënten die eerder een mislukte bunion-operatie hebben ondergaan.

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (5)

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (6)

De röntgenfoto links toont ernstige artritis van het MTP-gewricht. Na artrodese (rechts afgebeeld) wordt de gehele voet opnieuw uitgelijnd. Een voordeel van artrodese is dat er geen aanvullende ingrepen nodig zijn om de bunion te corrigeren.

Exostectomie

Bij deze procedure verwijdert uw arts de bult van uw teengewricht. Exostectomie alleen wordt zelden gebruikt om bunions te behandelen, omdat het gewricht niet opnieuw wordt uitgelijnd. Zelfs in combinatie met procedures voor weke delen corrigeert exostectomie zelden de oorzaak van de bunion.

Exostectomie wordt meestal uitgevoerd als onderdeel van een volledige corrigerende operatie die osteotomie omvat, evenals procedures voor zacht weefsel. Als een arts een exostectomie uitvoert zonder osteotomie, keert de misvorming van de bunion echter vaak terug.

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (7)

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (8)

De röntgenfoto aan de linkerkant toont een milde bunion-bult vóór exotectomie. Na de ingreep (rechts) is de bult geschoren, maar de misvorming van de tenen blijft bestaan ​​en is zelfs erger; de grote teen drijft dichter naar de andere tenen en het middenvoetsbeentje steekt verder uit.

Resectie artroplastiek

Bij deze procedure verwijdert uw arts het beschadigde deel van het gewricht. Dit vergroot de ruimte tussen de botten en creëert een flexibel "litteken" gewricht. Resectie-artroplastiek wordt voornamelijk gebruikt bij patiënten die ouder zijn, eerder een mislukte bunion-operatie hebben ondergaan of ernstige artritis hebben die niet vatbaar is voor een artrodese (zie hierboven). Omdat deze procedure de afzetkracht van de grote teen kan veranderen, wordt het niet vaak aanbevolen.

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (9)

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (10)

Deze röntgenfoto toont een mislukte resectie-artroplastiek. Hoewel het beschadigde bot van het MTP-gewricht werd verwijderd, vulde littekenweefsel de ruimte tussen de botten niet. De botranden maken nog steeds contact. Op de foto is te zien dat zonder het benodigde littekenweefsel de grote teen wordt ingekort. Dit maakt het moeilijker om af te zetten tijdens het lopen.

Voorbereiding op een operatie

Medische evaluatie

Voor uw operatie kan u worden gevraagd om uw huisarts te bezoeken voor een volledig lichamelijk onderzoek. Hij of zij zal uw gezondheid beoordelen en eventuele problemen identificeren die uw operatie kunnen verstoren. Als u een hart- of longaandoening of een chronische ziekte heeft, heeft u een preoperatieve medische verklaring van uw huisarts nodig.

Medicijnen

Vertel uw arts over eventuele medicijnen die u gebruikt. Hij of zij zal u vertellen welke medicijnen u kunt blijven gebruiken en welke u voor de operatie moet stoppen.

Testen

Mogelijk hebt u verschillende preoperatieve tests nodig, waaronder bloedtellingen, een cardiogram en een röntgenfoto van de borstkas. Mogelijk moet u ook een urinemonster afgeven.

Om uw procedure te helpen plannen, kan uw arts speciale voetröntgenfoto's bestellen. Deze röntgenfoto's moeten worden gemaakt in een staande, gewichtdragende positie om ervoor te zorgen dat uw arts de misvorming in de voet duidelijk kan zien. Deze röntgenfoto's helpen uw arts bij het nemen van beslissingen over waar langs het bot een osteotomie moet worden uitgevoerd om voldoende corrigerende kracht te bieden om de teen recht te trekken.

Uw operatie

Bij het plannen van uw operatie zal uw arts verschillende dingen in overweging nemen, waaronder hoe ernstig uw bunion is, uw leeftijd, uw algemene gezondheids- en activiteitenniveau en andere medische problemen die uw herstel kunnen beïnvloeden.

Bijna alle bunion-operaties worden poliklinisch gedaan. U wordt hoogstwaarschijnlijk gevraagd om 1 of 2 uur voor uw operatie naar het ziekenhuis of chirurgisch centrum te komen.

Anesthesie

Na opname wordt u beoordeeld door een lid van het anesthesieteam. De meeste bunion-operaties worden uitgevoerd met anesthesie die het gebied voor de operatie verdooft, maar u niet in slaap brengt.

  • Plaatselijke verdoving.Een enkelblok verdooft alleen je voet.
  • Regionale anesthesie.Een knieholteblok werkt langer dan een enkelblok en verdooft een groter deel van het been. Het verdovende middel wordt achter de knie ingespoten.
  • Spinale anesthesie.Deze injectie verdooft uw lichaam onder uw middel.
  • Narcose.Deze vorm van verdoving brengt u in slaap.

De anesthesioloog blijft tijdens de procedure bij u om indien nodig andere medicijnen toe te dienen en om ervoor te zorgen dat u zich op uw gemak voelt.

Procedure

Afhankelijk van uw bunion en de procedures die u nodig heeft, zal uw arts een incisie maken langs de binnenkant van uw grote teengewricht of bovenop het gewricht. In sommige gevallen is meer dan één incisie nodig om de misvorming van de bunion te corrigeren.

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (11)

Deze chirurgische foto toont een zaag die het bot snijdt om een ​​osteotomie uit te voeren.

De operatietijd varieert afhankelijk van hoeveel van uw voet slecht uitgelijnd is. De operatie duurt langer als uw misvorming groter is of als er meer dan één osteotomie nodig is. Elke bunioncorrectie is een beetje anders en er is geen reden tot ongerustheid als uw operatie meer tijd in beslag neemt.

Daarna wordt u naar de verkoeverkamer gebracht. Over een uur of twee ben je klaar om naar huis te gaan. Zorg ervoor dat u iemand bij u heeft om u naar huis te brengen.

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (12)

(Links) De bunion die aan het begin van dit artikel werd getoond zoals deze er direct na de operatie uitzag.
(Rechts) Een röntgenfoto waarop de botten na de operatie op één lijn liggen. Op beide botten werden osteotomieën uitgevoerd; schroeven en platen houden de botten op hun plaats.

Gereproduceerd van Wagner E, Ortiz C: Proximale Oblique Sliding Closing-wedge Osteotomie voor groothoek Hallux Valgus. Orthopedische Kennis Online Journal: Vol 12, No 4, 4/1/2014; Geraadpleegd op 4 december 2015.

complicaties

Zoals bij elke chirurgische ingreep, zijn er risico's verbonden aan een bunion-operatie. Deze komen zelden voor en zijn meestal te behandelen, hoewel ze in sommige gevallen uw volledige herstel kunnen beperken of verlengen. Vóór uw operatie zal uw arts alle risico's met u bespreken en specifieke maatregelen nemen om complicaties te voorkomen.

De mogelijke risico's en complicaties van bunion-operaties zijn onder meer:

  • Infectie
  • Zenuwletsel
  • Het niet verlichten van pijn
  • Falen van het bot om volledig te genezen
  • Stijfheid van het gewricht van de grote teen
  • Terugkeer van de bunion

Herstel thuis

Het succes van uw operatie zal voor een groot deel afhangen van hoe goed u de instructies van uw arts thuis opvolgt gedurende de eerste paar weken na de operatie. U zult uw arts enkele maanden regelmatig zien - soms tot een jaar - om ervoor te zorgen dat uw voet goed geneest.

Verzorging van kleding

U wordt uit het ziekenhuis ontslagen met verband dat uw teen in de juiste positie houdt.

Omdat het essentieel is om uw teen in positie te houden voor een succesvolle genezing, is het erg belangrijk om de instructies van uw arts over verbandverzorging op te volgen. Stoor of verander het verband niet zonder met uw arts te overleggen. Het verstoren van een goede genezing kan een herhaling van de bunion veroorzaken.

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (13)

Legenda: Uw arts zal uw verband op een specifieke manier aanbrengen om de botten in de juiste positie te houden.

Gereproduceerd van Hirose CB, Coughlin MJ: Proximale en distale eerste metatarsale osteotomieën voor hallux valgus, in Flatow E, Colvin AC, eds: Atlas of Essential Orthopaedic Procedures. Rosemont, IL, American Academy of Orthopaedic Surgeons, 2013, pp 535-539.

Zorg ervoor dat je wond en verband droog blijven. Bedek uw voet tijdens het douchen of baden met een plastic zak.

Uw hechtingen worden ongeveer 2 weken na de operatie verwijderd, maar uw voet heeft gedurende 6 tot 12 weken voortdurende ondersteuning van verband of een beugel nodig.

Medicijnen

Uw arts zal pijnstillers voorschrijven om chirurgisch ongemak te verlichten. De meest effectieve medicijnen voor postoperatieve pijnverlichting zijn opioïden. Deze medicijnen zijn echter verdovende middelen en kunnen verslavend zijn. Het is belangrijk om opioïden alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door uw arts.

Stop met het gebruik van opioïden zodra uw pijn begint te verbeteren. Neem contact op met uw arts als uw pijn binnen een paar dagen na uw operatie niet is begonnen te verbeteren.

Naast pijnstillers kan uw arts antibiotica voorschrijven om infectie in uw wond enkele dagen na de operatie te helpen voorkomen.

Zwelling

Houd uw voet de eerste dagen na de operatie zoveel mogelijk omhoog en breng ijs aan zoals aanbevolen door uw arts om zwelling en pijn te verlichten. Breng ijs nooit rechtstreeks op uw huid aan. Het is normaal dat uw voet vanaf 6 maanden tot een jaar na de operatie aan een bunion enige zwelling heeft.

Dragend gewicht

Uw arts zal u strikte instructies geven over of en wanneer u uw voet mag belasten. Afhankelijk van het type procedure dat u ondergaat, kunnen de botten verschuiven als u uw voet te vroeg of zonder de juiste ondersteuning belast en gaat de correctie van de bunion verloren.

Bij sommige bunionprocedures kunt u direct na de operatie op uw voet lopen. In deze gevallen moeten patiënten een speciale chirurgische schoen gebruiken om de bunioncorrectie te beschermen.

Veel bunion-operaties vereisen een periode van niet-belasten om botgenezing te garanderen. Uw arts zal verbanden, een beugel of gips aanbrengen om de juiste botpositie te behouden. Krukken worden meestal gebruikt om te voorkomen dat er gewicht op de voet komt te staan. Een nieuwer apparaat, een knie-walker genaamd, is een goed alternatief voor krukken. Het heeft vier wielen en functioneert als een scooter. In plaats van te staan, plaats je de knie van je aangedane voet op een gewatteerd kussen en duw je jezelf voort met je gezonde voet.

Behalve dat er geen gewicht wordt gedragen, kan autorijden worden beperkt totdat de botten goed zijn genezen, vooral als de operatie aan uw rechtervoet is uitgevoerd.

Het maakt niet uit wat voor soort bunion-operatie u heeft, het is erg belangrijk om de instructies van uw arts over gewichtsbelasting op te volgen. Plaats geen gewicht op uw voet of stop met het gebruik van ondersteunende hulpmiddelen totdat uw arts toestemming heeft gegeven.

Fysiotherapie en lichaamsbeweging

Specifieke oefeningen helpen de kracht en het bewegingsbereik van uw voet na de operatie te herstellen. Uw arts of fysiotherapeut kan oefeningen aanbevelen met een chirurgische band om uw enkel te versterken of knikkers te gebruiken om beweging in uw tenen te herstellen.

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (14)

Specifieke oefeningen, zoals de oefening met het oppakken van de knikker, helpen de volledige beweging van uw voet te herstellen.

Overgenomen van JF Sarwark, ed: Essentials of Musculoskeletal Care, ed 4. Rosemont, IL, American Academy of Orthopaedic Surgeons, 2010.

Begin deze oefeningen altijd langzaam en volg de instructies van uw arts of fysiotherapeut met betrekking tot herhalingen.

Schoen Slijtage

Het duurt enkele maanden voordat uw botten volledig zijn genezen. Wanneer u de eerste revalidatieperiode heeft voltooid, zal uw arts u adviseren over het dragen van schoenen. Sportschoenen of zacht leren schoenen van het oxford-type beschermen de bunioncorrectie het beste totdat de botten volledig zijn genezen.

Om te voorkomen dat uw bunion terugkeert, mag u geen modieuze schoenen dragen totdat uw arts dit toestaat. Houd er rekening mee dat uw arts u kan aanbevelen om nooit meer schoenen met hoge hakken te dragen.

Complicaties vermijden

Hoewel ongebruikelijk, kunnen complicaties optreden na een bunion-operatie. Neem tijdens uw herstel thuis contact op met uw arts als:

  • Uw verband wordt losser, komt los of wordt nat.
  • Uw verband wordt bevochtigd met bloed of drainage.
  • U ontwikkelt bijwerkingen van postoperatieve medicijnen.

Bel ook onmiddellijk uw arts als u een van de volgende waarschuwingssignalen van infectie opmerkt:

  • Aanhoudende koorts
  • Rillingen
  • Aanhoudende warmte of roodheid rond het verband
  • Verhoogde of aanhoudende pijn, vooral pijn van het type "zonnebrand".
  • Aanzienlijke zwelling in de kuit boven de behandelde voet, vooral als er een "charley horse"-pijn achter de knie is, of als u kortademig wordt.

Uitkomsten

De meerderheid van de patiënten die een bunion-operatie ondergaan, ervaart een vermindering van voetpijn, samen met een verbetering in de uitlijning van hun grote teen. De duur van uw herstel hangt af van de chirurgische ingrepen die zijn uitgevoerd en hoe goed u de instructies van uw arts opvolgt.

Omdat een hoofdoorzaak van bunionvervorming een nauwsluitende schoen is, kan het terugkeren naar dat type schoen ertoe leiden dat uw bunion terugkeert. Volg altijd de aanbevelingen van uw arts voor een goede pasvorm van de schoen.

Bunionchirurgie - OrthoInfo - AAOS (2024)

FAQs

Do bunion correctors actually work? ›

Bunion correctors and guards do have a place in the treatment of bunions, but it may not be what you think. Unfortunately, there is no medical research or data to support the claim that bunion correctors straighten the big toe. If your bunions are pretty severe, no plastic or elastic device is going to correct them.

Has anyone corrected a bunion without surgery? ›

Bunions can't be reversed, and unfortunately, they don't go away on their own. Once you have a bunion, it will likely continue to grow over time. Luckily, many people don't need to have surgery to treat their bunions. It's possible to find pain relief through home remedies, orthotics and other treatments.

What is the most severe bunion surgery? ›

Arthrodesis: Sometimes, arthritis inflammation can lead to bunions. In arthrodesis joint fusion, your surgeon removes any parts of the big toe joint that have arthritis. Your surgeon then places screws in the toe to hold the bones together while they heal. This surgery is only done with the most severe of bunions.

Is Lapiplasty better than Bunionectomy? ›

Bunions affect millions of Americans. If you're among them, you don't have to continue suffering. Lapiplasty offers a promising surgical treatment option. It involves a less invasive procedure, fewer complications, and a quicker recovery than traditional bunion surgery.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 5487

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.