Ultieme gids voor creatief schrijven (2024)

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een nieuwe vaardigheid begin te leren, wil ik er meteen alles over weten. Hoe begin ik? Wat heb ik nodig om te beginnen? Hoe kan deze nieuwe vaardigheid mijn leven veranderen?

Omdat ik een onophoudelijke onderzoeker ben van nieuwe bezigheden, ben ik dol op een goede masterpost. Dus ik heb er vandaag een gemaakt voor een van mijn favoriete dingen ter wereld:creatief schrijven.

Ik heb dit geschreven voor mensen die net beginnen met creatief schrijven, maar zelfs als je al een tijdje schrijft, blijf op de hoogte - sommige trucs en bronnen in dit bericht zullen ook nuttig voor jou zijn.

Ultieme gids voor creatief schrijven (1)

Ontvang een overzicht van een fictieboek
Om je boek te schrijven!

Bevat een bevestigingspagina, een inhoudsopgave, een biografie van de auteur en meer!

Ultieme gids voor creatief schrijven (2)

  • Wat is creatief schrijven?
  • Voorbeelden van creatief schrijven
  • Hoe te beginnen met creatief schrijven
  • Aanmoedigingen voor creatief schrijven
  • Creatieve schrijfopdrachten
  • Graden creatief schrijven
  • Online cursussen creatief schrijven

Wat is creatief schrijven?

Creatief schrijven is fantasierijk schrijven. Het is bedoeld om zijn lezers te vermaken en een emotionele reactie van hen te krijgen. Je zult merken dat ik zeifantasierijk, maar ik zei het nietfictiefschrijven, want hoewel fictie een subcategorie is van creatief schrijven, definieert het niet creatief schrijven. Alle fictie is creatief schrijven, maar niet alle creatief schrijven is fictie.

Hoewel technisch, juridisch of academisch schrijven gericht kan zijn op het zo efficiënt en duidelijk mogelijk overbrengen van informatie, is het doel van creatief schrijven iets anders. Je wilt toch effectief en duidelijk communiceren, maar je wilt er ook wat pit in stoppen. Creatief schrijven maakt gebruik van tools zoalsmetafoorEnbeeldspraakom een ​​beeld, emotie of beide bij de lezer op te roepen.

Een andere manier om ernaar te kijken: als je zou zeggen wat creatief schrijven onderscheidt als een vorm, zou je kunnen zeggen dat het de kunstzinnige is.

Voorbeelden van creatief schrijven

Creatief schrijven omvat meer dan alleen fictie, of zelfs alleen maarromans. Hier is een kort overzicht van enkele soorten creatief schrijven die u kunt tegenkomen.

1. Romans

Romans (die onder de 'fictie'-paraplu vallen) zijn een vorm van creatief schrijven waarbij de lezer een personage of personages door een plot volgt. Een roman kan een op zichzelf staand boek zijn, of het kan deel uitmaken van een serie.

Voorbeeld:Gelijkenis van de zaaierdoor Octavia Butler

2. Korte verhalen

Korte verhalen (die ook onder de paraplu van 'fictie' vallen) volgen een personage door een plot, zoals je in een roman zou zien, maar korte verhalen zijn, nou ja, korter. Over het algemeen tellen korte verhalen tussen de 1.000 en 10.000 woorden, waarbij werken van minder dan 1.000 woorden onder de subcategorie 'flash-fictie' vallen.

Voorbeeld:Het gele behangdoor Charlotte Perkins Gilman

3. Poëzie

Poëzieis een vorm van schrijven die zich sterk richt op beeldspraak, metaforen, symboliek en andere figuratieve hulpmiddelen. Er komt ook veel technisch werk met vorm bij kijken; meter en ritme worden vaak gebruikt om de betekenis te versterken. Je kunt over het algemeen zien wat gedichten zijn door ernaar te kijken, omdat ze meestal zijn onderverdeeld in groepen regels (strofen) in tegenstelling tot alinea's, zoals je zou kunnen zien in andere vormen van creatief schrijven.

Voorbeeld:Klein Beestdoor Richard Siken

4. Speelt

Er worden toneelstukken geschreven voor het toneel. Ze omvatten regie, korte scènebeschrijvingen en karakterdialoog, maar er is vaak niet veel proza. Toneelstukken zijn bedoeld om door een publiek te worden bekeken in plaats van gelezen, dus welk proza ​​er ook bestaat, het is bedoeld voor de mensen die aan het stuk deelnemen.

Voorbeeld:Gehuchtdoor Shakespeare

Kanttekening: een musical is hetzelfde als een toneelstuk, maar met de toevoeging van liedjes die (idealiter) de plot vooruit helpen en de kijker vermaken. Voorbeelden zijn elke Disney-prinsessenfilm behalve Brave. Filmscripts zijn ook vergelijkbaar met toneelstukken, maar ze zijn geschreven voor het scherm in plaats van voor het podium, dus dat zie je terug in de scènebeschrijvingen, overgangsbeschrijvingen, enzovoort.

5. Liedjes

Liederen lijken qua structuur en gebruik van figuurlijk taalgebruik op poëzie, maar liedjes zijn bedoeld om te worden uitgevoerd. Mensen lezen songteksten over het algemeen niet zonder ernaar te luisteren, en de instrumentatie en productie versterken vaak de betekenis van een nummer. Songwriters gebruiken muziektheorie ook om met betekenis te spelen - op een basisniveau brengen bijvoorbeeld mineurakkoorden over het algemeen verdriet over, terwijl majeurakkoorden over het algemeen geluk overbrengen.

Voorbeeld:Laat maar zodoor de Beatles

6. Memoires en persoonlijke essays

Memoires en persoonlijke essays zijn een vorm van creatief schrijven waarbij een auteur put uit zijn echte ervaring om een ​​verhaal te creëren. Memoir speelt soms specifiek met chronologische volgorde en specifiek technisch feit ten gunste van symbolische resonantie - de auteur komt eerder tot een emotionele waarheid dan tot een letterlijke of objectieve waarheid.

Voorbeeld:Me Talk Pretty One Daydoor David Sedaris

7. Dagboek bijhouden

Niet iedereen gebruikt het bijhouden van een dagboek als een creatieve schrijfoefening - sommige mensen willen hun dagelijkse activiteiten bijhouden en ermee klaar zijn - maar als je ooit je hart hebt uitgestort over een breuk met de niet-oordelende pagina's van een notitieboekje, dan heb je waarschijnlijk al wat creatief geschreven!

Meer voorbeelden vinden? Ik schreef over dit onderwerp voor een andere site, enhet bevat nog meer voorbeelden van creatief schrijven die u kunt proberen.

Hoe te beginnen met creatief schrijven

Nu je weet hoe creatief schrijven eruitziet, laten we het hebben over hoe je aan de slag kunt, zelfs als je nog nooit eerder creatief schrijven hebt geoefend.

1. Pas dingen aan tot iets past

Bekijk de bovenstaande lijst (of zoek op Google naar 'soorten creatief schrijven' en kijk of er nog iets is waarin je misschien geïnteresseerd bent - ik zal niet beledigd zijn) en kies er een uit die leuk lijkt. Als je bijvoorbeeld een scenario wilt proberen, maar je weet het niet zekerHoeom er een te schrijven, lees een bos. Krijg een idee van hoe ze werken.

Misschien doe je dat en besluit je toch geen scenario's te schrijven. Oké! Probeer korte verhalen. Probeer poëzie. Probeer songwriting. Door verschillende vormen te oefenen, word je op de lange termijn een meer allround schrijver, en het zal je misschien verbazen wat je aanspreekt.

2. Oefenen, oefenen, oefenen

Als je eenmaal een formulier of een paar formulieren hebt gevonden die bij je passen, is je taak als nieuweling eenvoudig: oefenen. Schrijf wat je wilt zo vaak als je kunt en, indien mogelijk, alleen voor jouw ogen. Creëer een relatie tussen jezelf en je vak.

Sommigen zeggen dat je moet beginnen met korte verhalen voordat je in romans springt, zodat je kunt oefenen met het voltooien van verhalende bogen. Dat zou geweldig kunnen werken! Maar als je een hekel hebt aan het schrijven van korte verhalen, oefen dan gewoon met het schrijven van romans.

Als je een idee hebt dat een beetje te geavanceerd voor je aanvoelt, is dat waarschijnlijk waar je aan moet werken, omdat het je gaandeweg veel over het vak zal leren. Laat je niet intimideren en maak je geen zorgen over de mening van iemand anders (dit geldt ook voor piekeren over publiceren). Je enige doel hier is om te creëren, en je secundaire doel is om jezelf uit te dagen.

3. Word lid van een soort schrijversgroep

Maar wacht even, denk je misschien. Hoe weet ik dat ik het niet krijgslechterhoe meer ik oefen? Hoe weet ik dat ik niet alleen maar afval aan het karnen ben?

Op een gegeven moment, vooral als jedoel is publiceren, wil je feedback op je werk. En hoewel het belangrijk is om de steun van uw dierbaren te hebben, is het ook belangrijk om feedback te krijgen van andere schrijvers.

Ik doenietraden aan om je allereerste te sturenmanuscript naar een redacteurof een gevestigde schrijver voor feedback - hun feedback, die over het algemeen gericht is op gematigde tot gevorderde schrijvers, zal je waarschijnlijk verwoesten in het beginstadium. IDoenraad aan om andere schrijvers te zoeken op ongeveer jouw vaardigheidsniveau om ideeën op los te laten en kritiek uit te wisselen. Deze andere schrijvers zijn online of in lokale schrijfkringen te vinden - kijk in uw plaatselijke openbare bibliotheek voor creatieve schrijfworkshops.

Aanmoedigingen voor creatief schrijven

Heb je een vorm van creatief schrijven uitgekozen om te proberen, maar kom je gewoon niet op ideeën? Probeer een creatieve schrijfopdracht te gebruiken om die creatieve versnellingen aan het draaien te krijgen. Deze zijn helemaal voor jou om te gebruiken, maar het is het meest nuttig: gebruik de prompt zoals hij is, pas hem een ​​​​beetje aan, wat dan ook werkt. Ik heb er hieronder een voor je gelinkt, zodat je vandaag aan de slag kunt - graag gedaan!

School voor zelfpublicatie:Aanwijzingen schrijven om je verhaal te beginnen

Creatieve schrijfopdrachten

Wil je wat geld verdienen met je creatieve schrijfinspanningen? Hier zijn een paar opties om uw zoektocht naar een baan een vliegende start te geven:

Spookschrijven

Als ghostwriter is het jouw taak om het verhaal te schrijven dat je klant je opdraagt. Dit kan een fictieve roman zijn, of het kan een memoires zijn. De klant heeft vaak specifieke wensen voor inhoud, lengte, enzovoort. De vangst? Je naam staat niet in het boek. Je mag niet zeggen dat je het hebt geschreven - de naam of het pseudoniem van de klant komt meestal op de auteursregel. Je kunt ghostwriting-optredens vinden op sites als Upwork of Fiverr.

Marketing

Bij marketing zijn enkele technische elementen betrokken, zoals copywriting, maar creatieve schrijvers hebben ook een plaats in marketing. Merken hebben pakkende slogans, grappige commercials en zelfs social media-goeroes nodig om onderhoudende Twitter-accounts te runnen. Voor meer ideeën overhoe u uw aanstaande boek op de markt kunt brengen, bekijk ons ​​bericht over het onderwerp.

Columnist/blogschrijver

Je kunt ook werk zoeken als opiniecolumnist of blogschrijver. Dit kan iets zijn dat u doet voor een bestaande website, of het kan een blog zijn die u helemaal opnieuw begint op Wix, SquareSpace of Tumblr.

Graden creatief schrijven

Je hebt misschien gehoord van mensen die een diploma creatief schrijven hebben behaald, of je hebt in ieder geval een deel van het discours over deze graden gehoord.Ik wil meteen zeggen dat je geen diploma creatief schrijven nodig hebt om schrijver te worden.Het maakt je nog geen 'echte' schrijver, en het geeft niet aan dat je het vak serieus neemt.

Als je echter een diploma creatief schrijven wilt behalen, kijk je (in grote lijnen) naar twee opties:

Niet-gegradueerde schrijfprogramma's

Dit is je BFA in creatief schrijven. Niet alle hogescholen bieden ze aan - veel (zoals mijn alma mater) bieden een concentratie of focus op creatief schrijven als onderdeel van een Engelse opleiding. Dus je zou bijvoorbeeld hypothetisch kunnen afstuderen met een graad in Engels met een concentratie in creatief schrijven. Sommige hogescholen bieden geen major aan, maar wel minors.

Controleer om te zien wat voor soort cursussen uw hogeschool of toekomstige hogeschool aanbiedt. Moet je een Engelse majoor zijn om hun cursus creatief schrijven te volgen? Biedt hun cursus creatief schrijven begeleiding bij het soort creatief schrijven dat u wilt nastreven? Mijn alma mater bood bijvoorbeeld een creatieve schrijfconcentratie aan met twee tracks, een voor fictie en een voor poëzie. Er was ook een aparte concentratie filmstudies voor aspirant-scenarioschrijvers en filmstudenten.

Programma's voor afgestudeerd schrijven (ook bekend als de MFA)

MFA-programma's kunnen extreem competitief en onbetaalbaar zijn, om nog maar te zwijgen van het feit dat het duidelijk niet gegarandeerd is dat je er een betere schrijver uit komt. Ze kunnen een geweldig hulpmiddel zijn, maar ze zijn niet noodzakelijk. Bekijk het op deze manier: ben je bereid om deze MFA te halen als dat betekent dat je er misschien uit komtzondereen succesvol gepubliceerde roman? Zo ja, ga verder.

Als je een MFA wilt volgen, doe dan je onderzoek. Ga niet meteen naar de aanmeldingspagina van de Iowa Writers Workshop en hoop er het beste van - onderzoek de universiteiten die u aantrekkelijk lijken, kijk of uw interesses overeenkomen met die van hen, en laat die aanvraagkosten tellen.

Online cursussen creatief schrijven

Naar de universiteit gaan is niet de enige manier om lessen creatief schrijven te volgen! Als u op zoek bent naar meer kostenvriendelijke opties, is internet uw vriend. Ik heb een paar plaatsen gelinkt met cursussen creatief schrijven om je op weg te helpen.

1. Intelligent.com:De beste 10 online cursussen creatief schrijven

2. Natuurlijk:Beste cursussen en certificeringen voor creatief schrijven

3. School voor zelfpublicatie:Beste zelfpublicatiecursussen

4. Onze programma's:Fictie Schrijf je boek-programma

Volgende stap

Ben je klaar om een ​​online cursus creatief schrijven te proberen? Ben je klaar om wat creatieve schrijfprompts te starten? Of denk je dat je klaar bent om voor een volledig creatief schrijfproject te gaan? Hier is een hulpmiddel om u op weg te helpen:

Ultieme gids voor creatief schrijven (3)

Ontvang een overzicht van een fictieboek
Om je boek te schrijven!

Bevat een bevestigingspagina, een inhoudsopgave, een biografie van de auteur en meer!

Ultieme gids voor creatief schrijven (4)

Ultieme gids voor creatief schrijven (2024)

FAQs

Hoe kan je creatief schrijven? ›

Creatief schrijven
  • Stap 1: Leer wat creatief schrijven is. ...
  • Stap 2: Probeer verschillende genres. ...
  • Stap 3: Doe schrijfoefeningen. ...
  • Stap 4: Oefen met freewriting. ...
  • Stap 5: Verdiep je in schrijftechnieken. ...
  • Stap 6: Analyseer een boek of verhaal. ...
  • Stap 7: Schrijf vooral enorm veel. ...
  • Stap 8: Vraag feedback.

Hoe beoordeel je creatief schrijven? ›

Tussen creatief en persoonlijk schrijven bestaat een zekere overlap, maar creatief schrijven geeft enerzijds meer aandacht aan vormaspecten en anderzijds meer ruimte aan de fantasie. Wie creatief schrijft, structureert gedachten, tracht zichzelf uit te drukken, en zet de verbeelding aan het werk.

Hoe schrijf je een creatief verhaal? ›

Let tijdens het creatief schrijven voor een goede flow op het volgende:
  • Gebruik geen dubbele woorden. Teveel dezelfde woorden verstoren het ritme. ...
  • Wees duidelijk in je boodschap. ...
  • Doe niet te moeilijk. ...
  • Wissel de lengte van je zinnen af. ...
  • Schrijf actief.
Mar 2, 2020

Hoe krijg je inspiratie om te schrijven? ›

Inspiratie tips voor het schrijven van een boek
  1. Laat je vrienden en familie vertellen. ...
  2. Gebruik je omgeving voor inspiratie. ...
  3. Gebruik de mensen die je kent of tegenkomt. ...
  4. Schrijf samen met anderen een verhaal. ...
  5. Volg een schrijfworkshop. ...
  6. Social media als bron van inspiratie voor het schrijven van je boek.
May 15, 2017

Hoe stimuleer je creatief denken? ›

In dit artikel kijken we naar zeven elementen die er voor zorgen dat creatief denken gestimuleerd wordt in de les.
  1. Vragen stellen. Een belangrijk onderdeel van creatief denken is het divergent denken. ...
  2. Ruimte voor spel. ...
  3. Verbindingen leggen. ...
  4. Fantasie gebruiken. ...
  5. Innovatie. ...
  6. Risico nemen. ...
  7. Zelf kiezen. ...
  8. Onderzoek.
Dec 18, 2017

Wat heb je nodig om creatief te zijn? ›

De 5 basisvaardigheden voor creatief denken zijn:
  • Divergeren (alternatieven bedenken)
  • Kansdenken (oordeel uitstellen)
  • Associëren (verbanden leggen)
  • Beelddenken (verbeeldingskracht inzetten)
  • Creatief waarnemen (perspectief wijzigen)
Mar 30, 2019

Waaruit blijkt dat je creatief bent? ›

Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren. Door creatief te denken kun je innoveren, vernieuwende oplossingen verzinnen, kansen zien en originele ideeën bedenken. Vaak wordt creatief zijn gelinkt aan mensen die geweldig goed kunnen dansen, schilderen of zingen.

Hoe ontwikkel je je creativiteit? ›

10 tips om creatief bezig te zijn en jezelf te ontwikkelen
  1. Ga voor iets dat niet mis kan gaan. ...
  2. Volg een cursus waarbij je je creativiteit kan ontwikkelen. ...
  3. Ga je creativiteit ontwikkelen door iedere dag iets nieuws te leren. ...
  4. Zorg voor voldoende rust in je hoofd. ...
  5. Schrijf al je creatieve ideeën op.

Waarom is creatief schrijven belangrijk? ›

Creatief schrijven zorgt voor betere lezers

Denk aan het opbouwen van spanning, de ontwikkeling van het hoofdpersonage en de uitwerking van het plot. Hierdoor zal de schrijver literatuur beter kunnen lezen en begrijpen, omdat hij ervaren heeft hoe een verhaal opgebouwd wordt.

Hoe begin je een sterk verhaal? ›

Hoe begin je eraan?
  • Schrap alle overbodige woorden en vermijd dialogen.
  • Zorg voor een sterke openingszin.
  • Begin in medias res (in het midden van het verhaal).
  • Hou het simpel: beperk het aantal personages en zorg voor één thema.
  • Leg niet uit, toon.
  • Zorg voor een pakkende titel.
  • Ga voor een open einde.
Jul 7, 2021

Hoe kan een schrijver het verhaal spannend maken? ›

Spanning is een gemoedstoestand
  1. Tip 1: vertel over een onverwachte gebeurtenis. Vrijwel elk verhaal begint vergelijkbaar. ...
  2. Tip 2: confronteer je karakter met een conflict. De tweede tip om je verhaal spannender te maken is door je hoofdkarakter met een conflict te confronteren. ...
  3. Tip 3: zet je publiek op het verkeerde been.
Mar 4, 2020

Waar haal je je inspiratie vandaan? ›

7 plekken waar ik mijn inspiratie vandaan haal
  1. Instagram. Instagram is absoluut mijn nummer één inspiratiebron. ...
  2. Restaurants en hotels. Misschien iets minder voor de hand liggend, maar ik haal ook veel inspiratie uit restaurants en hotels. ...
  3. Pinterest. ...
  4. Tijdschriften. ...
  5. Blogs. ...
  6. Boeken. ...
  7. Beurzen.
Apr 9, 2017

Wat moet je doen als je geen inspiratie hebt? ›

Hieronder hebben we enkele tips om je creativiteit een boost te geven en je inspiratie terug te vinden.
  1. Ontspan. De beste ideeën ontstaan wanneer je ontspannen bent. ...
  2. Geloof dat er altijd mogelijkheden zijn. ...
  3. Stel jezelf bloot aan vreemde prikkels. ...
  4. Haal je inspiratie uit kleine dingen. ...
  5. Blijf zoeken, blijf nieuwsgierig.

Kan je creatief worden? ›

Onderzoek wijst uit dat iedereen creatief kan zijn. Het is iets wat je kunt leren. En de beste manier om je creativiteit te beoefenen, is vanuit een positieve, ontspannen mindset. Veel mensen denken dat je moet kunnen creëren – een creatieve hobby of artistiek beroep moet hebben – om creatief te kunnen zijn.

Kan iedereen creatief zijn? ›

Het woord creativiteit heeft al genoeg synoniemen: out-of-the-box denken, anders denken, verbeelding, nieuwe ideeën, ontdekken. En het mooie is, iedereen kan creatief zijn. De ene persoon heeft deze eigenschap alleen meer ontwikkeld dan de ander.

Wat kan je doen als je creatief bent? ›

Voorbeelden van creatieve beroepen
  • Stedenbouwkundige.
  • Event manager.
  • Copywriter.
  • Grafisch vormgever.
  • Etaleur.
  • Interieurstylist.
  • Glasgraveur.
  • Gamedesigner.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 5537

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.